Overslaan en naar de inhoud gaan

lezen

Sollicitatieprocedure

Onze sollicitatieprocedure van vier weken bestaat uit een aantal heldere stappen. Elke stap heeft hetzelfde doel: pas jij bij KPMG en past KPMG bij jou? We willen elkaar goed leren kennen.

Stagiairs, scriptanten en starters

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Stap 1. KPMG Talent Pitch

Wat leuk dat je bij ons wilt solliciteren, we leren jou graag beter kennen! Daarnaast vertellen we je graag meer over KPMG. We hebben daarom een interactieve online sollicitatie experience ontwikkeld: De KPMG Talentpitch. De KPMG Talentpitch gaat direct van start bij je sollicitatie en duurt maximaal 1,5 uur. Gelukkig kun je, nadat jij je hebt geregistreerd, op elk moment even stoppen om de sollicitatie op een later moment weer op te pakken. Heel veel plezier!

Stap 2. Het eerste gesprek

Heb je de Talentpitch succesvol doorlopen? Dan nodigen we je graag uit voor een eerste gesprek. In dit gesprek maak je direct kennis met iemand van de betreffende afdeling en met een recruiter.

Stap 3. Vervolggesprek

Iedereen enthousiast? In veel gevallen volgt er dan een tweede kennismaking. Het tweede gesprek gaat dieper in op de functie en de inhoudelijke thema’s waar je mee te maken gaat krijgen. Solliciteer je naar een functie binnen KPMG Advisory? Dan kan een Business case onderdeel uitmaken van het vervolggesprek. Soms vindt er nog een laatste gesprek plaats.

Stap 4. Screening

Integer en betrouwbaar is wat we zijn. Dat willen we blijven. Daarom doorloopt iedere nieuwe medewerker een screening. Onze recruiters benaderen eventuele vorige werkgevers, je paspoort, diploma en cijferlijsten worden gecontroleerd en er wordt om een VOG gevraagd.

Stap 5. Aanbod

Hebben we een match? Dan ontvang je van ons een arbeidsovereenkomst. De weg naar een mooie carrière bij KPMG ligt voor je open. Elke nieuwe medewerker start met het driedaagse Onboarding programma van KPMG. Wil je meer weten over onze sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met HR Recruitment, (020) 656 7162.

Sollicitatietips

Heb jij een geschikte job gezien? Vergroot je kans op een succesvolle sollicitatie met de praktische tips van onze ervaren recruiters.

Jouw cv

Onze recruiters krijgen dagelijks meerdere cv’s onder ogen. Hoe zorg jij ervoor dat jouw cv opvalt? Houd het leesbaar, kort en overzichtelijk. Gebruik omgekeerd chronologische volgorde, dan zien we direct je meest recente werkervaring. Vermeld alleen zaken die relevant zijn en sluit zoveel mogelijk aan op de eisen uit de vacature. Natuurlijk laat je ook iets van jezelf zien door te refereren aan bijvoorbeeld hobby’s, vrijwilligerswerk en competenties. Tot slot zien we hier graag je contactgegevens. Taal- en tikfouten komen in jouw cv niet voor. Jij bent de geschikte persoon voor deze job!

Jouw motivatie

Met je motivatiebrief kun je jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Waarom wil jij werken voor ons bedrijf? Waarom ben jij geschikt voor deze baan? Wat is jouw toegevoegde waarde? Dit is je kans om ons dat te vertellen! Richt je brief altijd aan de juiste persoon. Vermeld zo min mogelijk informatie uit je cv. Wij raden je aan om de inhoud van je brief overzichtelijk en zakelijk te houden, maar met persoonlijke accenten. Wees origineel in je motivatie, overtuig ons. Sluit positief af, dat is prettig voor de lezer. Een laatste tip: laat je brief altijd even controleren door een ander op spel- en stijlfouten.

Online assessment

Ons online assessment bestaat uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidsvragenlijst. De capaciteitentest biedt ons inzicht in jouw vaardigheden op bepaalde gebieden. Van je verbale abstractievermogen tot je logisch-analytische capaciteiten. Vraag van tevoren aan de recruiter uit welke onderdelen jouw test bestaat. Via websites zoals www.assessment-online.nl of www.intermediair.nl oriënteer je je vervolgens gericht op het type vragen dat je kunt verwachten. De persoonlijkheidsvragenlijst geeft inzicht in jouw gedragsvoorkeuren en in je competenties. Wees eerlijk en blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Baseer je antwoorden op hoe jij je gedraagt in een professionele omgeving en niet in je persoonlijke leven.

Het eerste gesprek voorbereiden

Je krijgt maar één keer de kans voor een eerste indruk. Dus bereid je goed voor op het eerste kennismakingsgesprek. Je weet waar je goed en minder goed in bent. Je kent jezelf en kunt je leuke en minder leuke kanten benoemen. KPMG is voor jou geen onbekend terrein. Je hebt research gedaan. Via de website, ons jaarverslag, vakbladen en banenmarkten/bedrijvendagen. Je snapt wat de functie inhoudt. Formuleer alvast voor jezelf antwoorden op de meest waarschijnlijke vragen. Een sollicitatiegesprek is echter nooit eenrichtingsverkeer. Dus zet jij goed op een rijtje welke vragen je ons wilt stellen. Vergeet niet de afspraak voor het sollicitatiegesprek te bevestigen. En weet waar je moet zijn en met wie je spreekt.

Sollicitatiegesprekken

Bij KPMG hebben we met onze kandidaten meestal een aantal gesprekken. Natuurlijk ben je elke keer op tijd. We zijn vooral nieuwsgierig naar wie jij bent. Dus laat jezelf zien. Toon passie, enthousiasme en motivatie. Verbaal én non-verbaal. Beschouw het gesprek als een goede dialoog. Luisteren en zelf vragen stellen zijn daarmee onlosmakelijk verbonden. Vraag aan het einde naar het verdere verloop van de procedure en bedank voor het gesprek. Met deze tips moet jouw sollicitatieprocedure soepel verlopen. Succes!

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Op dit moment verlopen alle sollicitatiegesprekken online. We snappen dat een videosollicitatie nog spannender kan zijn dan een ‘normale’ sollicitatie. Daarom nog een paar extra tips voor een videogesprek:

 • Een videosollicitatie is een echt sollicitatiegesprek. Kies je kleding dus met zorg en bereid je goed voor, zoals je ook voor een ‘offline’ sollicitatiegesprek zou doen.
 • Test van tevoren je internetverbinding, je apparaten en de te gebruiken tool. Hierdoor voorkom je problemen tijdens de start van je gesprek. Zorg ervoor dat we je goed kunnen zien, weet hoe je in beeld komt en zorg ervoor dat je achtergrond en omgeving rustig en opgeruimd zijn. Zet je telefoon op stil en zorg dat deze je niet kan afleiden. Gaat het toch mis de verbinding? Zorg er dan voor dat je andere opties hebt, zoals je telefoon.

Wil je meer tips? Lees de blog van onze recruiter Maud, waarin zij haar ervaringen en persoonlijke tips deelt.

Professionals

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Stap 1. Online assessment

Als we aansluiting zien op de vacature op basis van jouw cv en brief vragen wij je een online assessment (capaciteitentest) te volgen. Voldoet jouw score aan de gestelde norm? Dan vul je ook online een persoonlijkheidsvragenlijst in. Jouw antwoorden geven ons en jou inzicht op je gedragsvoorkeuren en competenties.

Stap 2. Het eerste gesprek

Na een positieve afronding van het assessment nodigen we je uit voor een eerste gesprek met een recruiter. Als je solliciteert naar een functie binnen Advisory, dan is er ook direct al een collega van de betreffende afdeling bij het gesprek aanwezig.

Stap 3. Vervolggesprek

Iedereen enthousiast? In veel gevallen volgt er dan een tweede kennismaking. Het tweede gesprek gaat dieper in op de functie en de inhoudelijke thema’s waar je mee te maken krijgt. Solliciteer je naar een functie binnen KPMG Advisory? Dan kan een Business case onderdeel uitmaken van het vervolggesprek. Soms vindt er nog een laatste gesprek plaats.

Stap 4. Screening

Integer en betrouwbaar is wat we zijn. Dat willen we blijven. Daarom doorloopt iedere nieuwe medewerker een screening. Onze recruiters benaderen eventuele vorige werkgevers, je paspoort, diploma en cijferlijsten worden gecontroleerd en er wordt om een VOG gevraagd.

Stap 5. Aanbod

Hebben we een match? Dan ontvang je van ons een arbeidsovereenkomst. De weg naar een mooie carrière bij KPMG ligt voor je open, te beginnen met het driedaagse onboarding programma van KPMG. Wil je meer weten over onze sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met HR Recruitment, (020) 656 7162.