Overslaan en naar de inhoud gaan

Audit of Assurance? Vijf vragen aan een Assurance en Audit trainee

Je studeert, hebt een bedrijfskundige of (bedrijfs-)economische achtergrond, en de ambitie om Audit of Assurance professional te worden. Maar waar kies je voor? Audit of Assurance? En kies je voor KPMG? We vragen het aan Thijmen, Assurance trainee, en Fleur, Audit trainee bij KPMG.

Audit
IT assurance
Sustainability

Waarom heb je gekozen voor KPMG?

Thijmen werkt op het KPMG kantoor in Eindhoven, en Fleur in Amstelveen. Beiden maakten kennis met KPMG tijdens een (studie)evenement en schreven daarna eerst hun scriptie bij KPMG. “Ik heb veel in-housedagen bezocht om te kijken welk kantoor het beste bij mij past en ik heb toen uiteindelijk voor KPMG gekozen”, vertelt Fleur. Thijmen schreef zijn scriptie bij KPMG: “Tijdens deze periode kreeg ik ook de kans om mee te werken aan verschillende opdrachten, en daardoor wist ik dat ik verder wilde bij KPMG.”

Wat maakt jouw werk uitdagend?

Fleur: “Mijn werk is uitdagend omdat ik werk in verschillende teams met allerlei soorten mensen. Hierdoor ontmoet je in een sneltreinvaart veel nieuwe mensen en leer je goed samenwerken. Ook zijn de verschillende klanten een uitdaging.” Thijmen vult hier op aan: “Je krijgt bij veel bedrijven een kijkje achter de schermen. Aangezien geen enkele organisatie hetzelfde is kom je overal weer nieuwe dingen tegen en kan je daardoor ook goed de verschillen en overeenkomsten vinden tussen organisaties.”

Daarnaast zijn er constante ontwikkelingen in het vakgebied. KPMG geeft je hierdoor steeds de mogelijkheid om jezelf continu te ontwikkelen om het beste resultaat te kunnen blijven leveren.” Fleur herkent dit ook binnen Audit: “De technologische innovatie waar de audit branche nu doorheen gaat, is heel interessant. Er worden steeds weer nieuwe tools bedacht die het vak nog leuker en uitdagender maken.

De technologische innovatie waar de audit branche nu doorheen gaat, is heel interessant. Er worden steeds weer nieuwe tools bedacht die het vak nog leuker en uitdagender maken.

Fleur van Veen, Audit Trainee

Wat maakt werken bij KPMG leuk?

Fleur en Thijmen waren het hier snel over eens; de collega’s. Fleur vertelt: “Het leukste aan KPMG vind ik de mensen waar ik mee werk. Het is soms hard werken maar er is altijd wel tijd om even te lachen. Iedereen is heel geïnteresseerd in elkaar en altijd bereid om te helpen. Hierdoor voelde ik mij snel thuis.” Thijmen: “Voor opdrachten werk je met gemotiveerde collega’s die samen met jou voor het beste resultaat willen gaan. Dit zorgt ervoor dat je veel kan leren van elkaar en ook binnen een team veel kan groeien. Naast het werk is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor gezelligheid en andere teamactiviteiten.”

Over de ontwikkeling voegt Fleur toe: “Je krijgt ook veel trainingen. Deze zijn niet alleen gericht op het verbeteren van je technische skills, maar ook gefocust op je persoonlijke skills. Ik had laatst bijvoorbeeld een hele leuke trainingsdag gericht op work-life balance.”

Welke skills zijn belangrijk als Audit of Assurance trainee?

“Als audit trainee is het belangrijk om een open houding te hebben. KPMG heeft alle faciliteiten in huis om jou op te leiden tot een goede accountant, dus maak daar gebruik van. Aan mij is vanaf de eerste dag verteld dat alles binnen KPMG mogelijk is, als je er maar wat tijd in steekt en dit kan ik na een half jaar ervaring zeker beamen”, vertelt Fleur. Thijmen noemt kritisch denkvermogen, communiceren en samenwerken als belangrijkste vaardigheden. “Deze vaardigheden zijn ook voor Audit van belang doordat je voor allebei de afdelingen vooral samen moet werken met je team en met de klant.” 

En in deze tijden van thuiswerken is het belangrijk om zoveel mogelijk collega’s te leren kennen, en in contact te blijven. Fleur: “Het belangrijk (en leuk!) om zo veel mogelijk collega’s te leren kennen. Spreek mensen aan en vraag of ze tijd hebben voor een (virtueel) koffietje. Het zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar het is ook goed en leuk om te zien waar je collega’s mee bezig zijn.”

Wat is jouw tip voor een student die nu voor de keuze Audit of Assurance staat?

Thijmen: “Probeer informeel in contact te komen door bijvoorbeeld naar een studie-evenement te gaan of een virtuele koffieafspraak in te plannen met iemand bij KPMG. Hierdoor kun je zelf de sfeer proeven die er bij KPMG is en heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen.” Fleur vult aan: “Als jij in korte tijd veel wil leren en een gezellige werksfeer met leuke mensen ook heel belangrijk vindt dan zou ik KPMG als werkgever zeker aanraden.”

En Thijmen sluit af: “Qua werkzaamheden gaan Audit en Assurance hand in hand en werk je vaak samen met elkaar, waardoor je ook opdrachten op beide vlakken kunt uitvoeren.”

The human side of Assurance

Audit & Assurance gaat over het geven van vertrouwen. Help onze klanten in het omdenken van de dingen juist doen, naar de juiste dingen doen. Op deze manier draag jij bij aan hun streven naar groei of progressie. Werken aan vooruitgang die ertoe doet: vooruitgang die goed is voor mens en maatschappij. Van audit tot digital assurance en sustainability.

Bekijk alle jobs