Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken aan continuous auditing

Werken bij KPMG is werken aan vernieuwing. Zo gaan we van periodieke audits naar het technologisch zeer geavanceerde continuous auditing. Belangrijk, want om snel te kunnen schakelen, moeten bedrijven – liefst realtime – over de juiste informatie beschikken. Sophie van Vliet, manager Audit, en Quenton Martes, senior manager IT Assurance, vertellen over het werken aan continuous auditing.

Audit
IT assurance
Sustainability

Continuous auditing: wat houdt het in?

Traditioneel gezien wordt binnen de audit bij routinematige transacties op een of twee momenten in het jaar een groot aantal steekproeven getrokken. KPMG maakt dit proces efficiënter met continuous auditing. In plaats van de traditionele manier van controleren – het nemen van steekproeven – gaan we over naar een sterk gedigitaliseerde manier van controleren. Door data te analyseren van 100% van de financiële transacties, kunnen we de echte risico’s en de onverwachte transacties identificeren.

Wil jij werken in Audit & Assurance bij KPMG?

Bekijk vacatures

Over Sophie en Quenton

Sophie van Vliet, manager Audit, startte 9 jaar geleden bij KPMG als scriptiestagiaire voor haar bachelor Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na haar stage bleef ze als trainee bij KPMG werken in de audit. In 2020 haalde ze haar titel voor registeraccountant. Nu werkt ze als manager aan grote auditprojecten voor klanten in Tech Media en Telecommunicatie. “Tijdens mijn studie maakte ik op de bedrijvendagen kennis met de grote 4: Deloitte, KPMG, PwC and EY. Met KPMG had ik meteen een klik!”

Quenton Martes, senior manager IT Assurance, startte 12 jaar geleden bij KPMG. Hij studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven met de focus op het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Op de bedrijvendagen kwam hij in contact met recruiters van KPMG. Hij solliciteerde op een functie binnen IT Audit, waar hij zich ontwikkelde tot senior manager. “Vanaf het begin werk ik op het snijvlak van IT, financiën en business. Door het toepassen van data-analyses en nieuwe technologie maak ik onze controleaanpak beter, efficiënter en leuker. En nog belangrijker: met onze aanpak geven we klanten inzicht in hun controleomgeving en bedrijfsprocessen. Dat maakt ons werk nóg relevanter voor klanten.”

Het belang van continuous auditing

Voor een beursgenoteerde onderneming werken Quenton en Sophie nauw samen om met data-analyses de financiële data in kaart te brengen. Deze innovatieve manier van auditen levert de klant en KPMG veel voordelen op. Quenton: “In plaats van een steekproef te nemen en geselecteerde items te beoordelen, kunnen we met data-analyse 100% van de transacties beoordelen en ons focussen op de uitzonderingen. Door deze aanpak kunnen we ons nog beter richten op wat er voor de onderneming echt toe doet. Dat levert een verhoogde kwaliteit op én veel meer efficiency. Doordat de auditprocessen geautomatiseerd zijn, hoeft een klant niet meer die twee momenten in het jaar een bulk werk te verzetten. De klant krijgt goede en scherpe inzichten in de excepties en kan zo het proces continu verbeteren.”

Waarde toevoegen met continuous auditing

Continuous auditing maakt het auditproces niet alleen beter en efficiënter maar ook interessanter, vindt Sophie: “Door het meeste routinematige werk te automatiseren, houd ik als auditor meer tijd over om me te focussen op de échte risico’s – de risico’s waarbij oordeelsvorming komt kijken, en waar je dus geen machine voor kunt inzetten. Over deze risico’s ga ik met klanten in gesprek om er een oordeel over te kunnen vormen. Zo voegen we voor klanten meer waarde toe aan de audit en dat maakt ons werk relevanter.”

Door het routinematige werk te automatiseren, houden we meer tijd over om ons te focussen op de échte risico’s. Dat maakt ons werk relevanter.

Sophie van Vliet, manager Audit

Samenwerking en open communicatie

Sophie en Quenton zijn niet alleen enthousiast over de inhoud van hun werk, maar ook over de organisatiecultuur. Sophie: “De communicatie is open, de sfeer is informeel en het is hier niet hiërarchisch. Ook toen ik net begon, kon ik gerust bij een partner binnenlopen om iets te bespreken of een nieuw inzicht te delen. En voor de combinatie van jong moeder zijn én een carrière opbouwen krijg ik hier alle steun.” Quenton vult aan: “KPMG is echt een mensenorganisatie. Iedereen die hier werkt heeft een bepaalde mindset; leergierig, ambitieus en hardwerkend. Maar niet ten koste van een ander. Samenwerking is heel belangrijk. En die samenwerking zet zich vaak voort buiten kantoor. Zo hebben we een reis naar Antwerpen en doen we met een team van sportieve collega’s mee aan KPMG Business runs. Een hapje eten met wat collega's of de kroeg ingaan voor een drankje zit hier ook zeker bij.”

Samenwerking is heel belangrijk. En die samenwerking zet zich vaak voort buiten kantoor.

Quenton Martes, senior manager IT Assurance

De toekomst: flexibel blijven en carrière maken

Als het gaat om het digitaliseren van de audit – en dan vooral de routinematige processen – zijn er al grote stappen gemaakt, vinden Sophie en Quenton. Quenton: “Maar er is altijd ruimte voor meer. Zo werken we met toonaangevende technologische bedrijven zoals Microsoft om continu te blijven innoveren. Wij zijn nu bezig met het ontwikkelen van oplossingen waarbij we met AI en machine learning onze niet-routinematige transacties willen automatiseren. Die ontwikkelingen gaan hard. Ik zie daar grote kansen liggen om onze digitale auditaanpak nog innovatiever te maken. En om te bouwen aan het team: zorgen dat collega’s hun skills nog verder ontwikkelen.” Sophie vult aan: “De wetenschap dat alles mogelijk is bij KPMG is mooi. Ik ben nog lang niet uitgekeken op wat ik nu doe. Ik heb genoeg afwisseling door de variatie aan klanten, ik werk met leuke mensen samen en ik vind de flexibiliteit hier prettig. Als ik over een tijdje wat anders wil, dan zijn er kansen genoeg.”

Wil jij ook werken aan de audit van de toekomst?

Bekijk vacatures